2022/04/21: De Tijd: ‘België niet langer fiscaal paradijs van de Fransen.’

Het nieuwe dubbelbelastingverdrag tussen België en Frankrijk, dat in 2023 of 2024 in werking treedt, maakt ons land minder aantrekkelijk voor Franse fiscale vluchtelingen, zeggen fiscalisten.

Na jaren onderhandelen bereikten beide landen in november van vorig jaar een akkoord over een nieuw dubbelbelastingverdrag. Dat de deal gevolgen heeft voor Belgische beleggers in Franse aandelen was al bekend. Het verdrag verhoogt de effectieve belastingdruk op Franse dividenden van 25,9 naar 38,9 procent. Het nieuwe verdrag heeft ook gevolgen voor sommige meerwaarden. Onder het huidige verdrag zijn meerwaarden op aandelen alleen belastbaar in het land waar de belastingplichtige zijn woonplaats heeft. België heft geen meerwaardebelasting op aandelen als de meerwaarde past in het normale beheer van een privévermogen. Die vrijstelling lokte de voorbije jaren heel wat Fransen met grote vermogens naar België. Frankrijk hanteert een tarief van 12,8 procent.

Maar aan dat verhaal lijkt een einde te komen zodra het nieuwe verdrag geratificeerd is. Ten vroegste vanaf 1 januari 2023 en ten laatste een jaar later zal Frankrijk meerwaarden kunnen belasten die gerealiseerd werden op substantiële participaties (meer dan 25 procent) in Franse vennootschappen die worden geleid door Belgische ingezetenen.

Alleen meerwaarden gerealiseerd na de inwerkingtreding van de nieuwe overeenkomst worden geviseerd. ‘Maar het maakt weinig uit of de overdracht van de fiscale woonplaats naar België plaatsvindt voor of na de inwerkingtreding van het nieuwe verdrag’, zegt fiscaal advocaat Denis-Emmanuel Philippe van het kantoor Bloom. Meerwaarden gerealiseerd na 2023 (of 2024) door Belgische residenten die Frankrijk jaren geleden verlieten, kunnen in Frankrijk belastbaar zijn. Frankrijk behoudt de bevoegdheid om vermogenswinsten te belasten tot zeven jaar na de verhuizing.

Journaliste Isabelle Dykmans 

De Tijd – 21 04 2022 -‘ België niet langer fiscaal paradijs van de Fransen.’

 

 

 

OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks de nieuwste blog-, pers- en media-artikels.



    ]