2023/12/12: De Tijd: ‘Vrees voor Kaaimantaks doet Belgen uit Nederlandse stichtingen stappen’.

Verschillende Belgen die aandelen van hun vennootschap in een Nederlandse stichting hadden ondergebracht, stapten de voorbije maanden over naar een Belgisch vehikel, uit vrees voor de strengere Kaaimantaks.

De Stichting Administratiekantoor (STAK) is een Nederlandse stichting waarmee het beheer van aandelen vlot geregeld kan worden. De aandelen worden via de STAK omgezet in certificaten, wat voor eigenaars een belangrijk voordeel oplevert. Dankzij de certificering kunnen ze de economische eigendom van de vennootschap makkelijk overdragen aan bijvoorbeeld de kinderen, terwijl ze juridisch toch nog medezeggenschap over de vennootschap behouden.

Veel Belgen stapten in zo’n stichting omdat er in België lange tijd geen equivalente structuur was. Op fiscaal vlak is er voor een Belg geen enkel voordeel aan die constructie. ‘Een STAK is vrijgesteld van Nederlandse inkomstenbelasting, maar een Belg zal evenzeer (Belgische) roerende voorheffing betalen op de dividenden. En de constructie zal evenzeer in de erfbelasting zitten’, zegt Gertjan Verachtert, advocaat bij Sansen International Tax Lawyers.

Strengere Kaaimantaks

Die fiscaal neutrale behandeling dreigt op losse schroeven te komen. Op aanbeveling van het Rekenhof scherpte de regering in oktober de regels voor de Kaaimantaks aan. Dat is een taks op Belgen met een buitenlandse constructie. ‘De uitbreiding van de taks treedt in voege op 1 januari 2024 en zal wellicht ook de STAK treffen’, zegt Verachtert. ‘De strengere Kaaimantaks betekent dat een meerwaarde die in een buitenlandse juridische constructie wordt gerealiseerd niet langer belastingvrij zal zijn. De meerwaarde kan als dividend geherkwalificeerd worden en op die manier aan 30 procent roerende voorheffing worden onderworpen’, zegt Verachtert.

Ook zal de STAK aan strengere rapporteringsverplichtingen worden onderworpen. Er is sprake van een verplichting om het vermogen van de buitenlandse constructie aan te geven in de belastingaangifte. ‘Voor velen is dat een aanval op hun discretie’, klinkt het.

 Belgisch vehikel

Om het zekere voor het onzekere te nemen hebben verschillende Belgen de voorbije maanden hun activiteiten in een STAK overgebracht naar een Belgisch vehikel. Dat kan bijvoorbeeld in een Belgische stichting, waarbinnen de gunstige certificering sinds enige tijd ook mogelijk is. Overstappen naar zo’n Belgische stichting kan onderhands. ‘Die overstap zou belastingvrij moeten kunnen door rulings bij de Dienst Voorafgaande Beslissingen (DVB). Die stelde dat de verplaatsing niet leidt tot de taxatie van een dividend in hoofde van de Belgische certificaathouders’, zegt Verachtert.

Ook Denis-Emmanuel Philippe, advocaat van Bloom, ziet onrust bij Belgische STAK-houders. ‘Ik verwacht dat almaar meer Belgen uit hun STAK zullen stappen wegens de nakende hervorming van de Kaaimantaks’, zegt hij. Naast de bijkomende aangifteverplichtingen en de onzekerheid over de fiscale implicaties van uitkeringen, verwijst hij ook naar de uitgebreide onderzoeks- en aanslagtermijnen (10 jaar) en de mogelijke taxatie bij een verhuizing van de oprichter van de STAK naar het buitenland (nieuwe exittaks).

Journalist PETER VAN MALDEGEM

 

OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks de nieuwste blog-, pers- en media-artikels.



    ]