2023/03/30: De Tijd: ‘Alternatief voor DBI-bevek zaait fiscale verwarring’.

Luxemburgse kapitalisatiecontracten waarmee Belgische bedrijven in beleggingsfondsen beleggen moeten volgens een recente ruling jaarlijks belast worden op de latente meerwaarden. Daarmee wordt een ruling van 2021 tegengesproken die stelde dat de producten eenmalig bij verkoop belast moeten worden.

Een tak 6-product is een Luxemburgs kapitalisatiecontract waarmee ondernemingen in beleggingsfondsen kunnen beleggen. Op het product is geen premietaks en beurstaks van toepassing. De meerwaarde wordt wel belast, maar daardoor zijn ook de minderwaarden aftrekbaar. Een belangrijk voordeel van het product is dat die meerwaarde alleen bij de verkoop belast moet worden, en niet jaarlijks op de latente meerwaarden. Dat werd bevestigd in een ruling van 2 juni 2021, die aangevraagd werd door Lombard International, een belangrijke aanbieder van tak 6-producten in ons land.

Die fiscale eenvoud dreigt op losse schroeven te komen. Een ruling van 14 februari, aangevraagd door Vitis Life en die binnenkort gepubliceerd wordt, spreekt dat standpunt tegen. ‘De Dienst Voorafgaandelijke Beslissingen (DVB) sluit zich opnieuw aan bij het standpunt dat de centrale administratie van de FOD Financiën al lang verdedigde en ook nu herhaalde. De DVB is van mening dat artikel 362bis van toepassing is. Dat impliceert een jaarlijkse belasting van de latente meerwaarden in plaats van een eenmalige belasting op het moment van de realisatie van de meerwaarden bij de afkoop of op de vervaldag van het contract’, zegt Filip Potteau van Vitis Life.

Tegenspraak

Dat twee rulings op korte tijd elkaar tegenspreken, leidt tot verwarring bij de gebruiker en de aanbieders van tak 6-producten. Bij de FOD Financiën valt te horen dat voorafgaande beslissingen van toepassing zijn op individuele verrichtingen. ‘De vermelde beslissingen zijn geldig onder de voorwaarden die erin zijn opgenomen’, zegt woordvoerder Francis Adyns.

Fiscale controle

Volgens Denis-Emmanuel Philippe, advocaat bij Bloom, klopt het dat een Belgische vennootschap die in de producten van Lombard belegt in principe de ruling van 2021 kan blijven inroepen. ‘In de praktijk kan ik echter niet uitsluiten dat, bij een fiscale controle van de vennootschap, de fiscus daar niet akkoord mee zal gaan. Volgens mij bestaat het risico dat de fiscus zal argumenteren dat de ‘oude’ ruling niet tegenstelbaar is wegens in strijd met de fiscale wet’, zegt de advocaat. Volgens Philippe kan het veiliger zijn de recentste ruling te volgen om discussies met de fiscus te voorkomen.

Feit is dat het Luxemburgse tak 6-contract door de nieuwe ruling aan fiscale onzekerheid blootstaat, net op een moment dat meer ondernemingen dit product ontdekken als een alternatief voor de Belgische DBI-beveks. Bij die DBI-beleggingsfondsen zijn meerwaarden en dividenden vrijgesteld van vennootschapsbelasting, maar dat fiscale gunstregime staat onder druk. In de hervormingsplannen van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) zou het fiscale voordeel van de DBI-bevek afgeschaft worden. Tak 6-producten hebben geen fiscaal gunstregime. De fiscale eenvoud is een van de troeven waarmee ze uitpakken.

Journaliste Peter Van Maldegem 

Lees ook artikel 

Digitale krant _ De Tijd 31 03 2023

 

 

OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks de nieuwste blog-, pers- en media-artikels.



    ]