2022/12/28: HLN: Belastinginkomsten stijgen naar hoogste peil in 5 jaar tijd. Fiscaal expert: “We moeten ook kijken naar wat we terugkrijgen voor de hoge belastingdruk”

De belastinginkomsten van de Belgische staat stijgen volgend jaar naar 44,2 procent van het bruto binnenlands product (BBP). Waarom stijgt de belastingdruk in ons land? Is dat uitzonderlijk? En gaan we dit ook voelen in onze portefeuille? Fiscaal expert Michel Maus: “Werknemers die door de indexering een hoger loon ontvangen, zullen méér belasting moeten betalen.”

Vandaag raakte bekend dat de globale belastingdruk in ons land terug in stijgende lijn zit. Uit de prognoses van de Nationale Bank blijkt dat we ons volgend jaar mogen verwachten aan een belastingdruk van 44,2 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP), dat is de totale waarde van alle geproduceerde goederen en diensten in een land. Voor 2022 wordt de belastingdruk geschat op 42,8% van het BBP.

Hoe komt het dat de belastingdruk stijgt?

De stijging van de belastingdruk heeft verschillende oorzaken. Vooreerst is het duidelijk dat de economische groei klappen gaat krijgen door de oorlog in Oekraïne en de hiermee gepaard gaande energiecrisis.

De economie zal dus vertraging in 2023, volgens de Nationale Bank zou de economische groei in ons land in 2023 slechts 0,6% bedragen. In de wetenschap dat de overheidsuitgaven wél op niveau blijven en dat de Belgische staatsschuld nog zeker tot 2026 stevig blijft toenemen, is dit een eerste verklaring voor de stijgende belastingdruk.

Een tweede verklaring voor de stijgende belastingdruk is de invoering van een aantal nieuwe belastingen. De meest gekende nieuwe belasting is allicht de fameuze overwinstbelasting voor de energie- en de oliesector. Daarnaast wordt er ook een nieuwe minimumbelasting voor multinationals ingevoerd. En laat ons ook de accijnzen op elektriciteit niet vergeten. De regering mag dan wel hebben beslist om de BTW op elektriciteit te verlagen van 21 procent naar 6 procent, maar er werd tevens beslist om die BTW-verlaging te compenseren met accijnzen op elektriciteit.

Een derde verklaring zijn de hoge energieprijzen, waar BTW en accijnzen op worden toegepast, en die bij hogere energieprijzen ook automatisch tot hogere belastinginkomsten leiden.

Maar de belangrijkste verklaring is wellicht de indexering van de lonen. Vanaf januari 2023 worden veel lonen met 11 procent verhoogd omwille van de indexering. Deze ‘loonsverhoging’ zal automatisch ook tot meer belastinginkomsten leiden en zorgen voor hogere belastingdruk in functie van het BBP.

Bedrijven moeten volgend jaar hogere lonen uitbetalen, waardoor ze minder winst maken én dus minder belasting betalen. Maar de werknemers die een hoger loon ontvangen, zullen daarente­gen méér belasting moeten betalen.

De loonsverhoging zorgt immers voor een verschuiving van laag belaste bedrijfswinsten naar hoger belaste arbeidsinkomsten. Als bedrijven immers meer lonen moeten uitbetalen, zullen ze minder winst maken en dus minder vennootschapsbelasting (25 procent) moeten betalen. De werknemers daarentegen die een hoger loon ontvangen zullen meer personenbelasting (tot 50 procent) moeten betalen en dat zorgt dus globaal voor een hogere belastingdruk.

OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks de nieuwste blog-, pers- en media-artikels.



    ]