2022/02/25: Business AM: Belastingen betalen op meerwaarden? “Fiscus krijgt quasi vrij spel om dat te bepalen”

Het Grondwettelijk Hof heeft geoordeeld dat het begrip “(ab)normaal beheer van het vermogen” voldoende duidelijk is voor de belastingplichtige. VUB-professor fiscaal recht Michel Maus spreekt van een gemiste kans om een van de meest arbitraire bepalingen uit de fiscaliteit te wijzigen.

Wie in ons land belegt, moet in principe geen belastingen betalen op de meerwaarden. Al kan de fiscus alsnog een deel van die inkomsten afromen.

Indien de belastingdienst oordeelt dat de verrichtingen niet zijn gebeurd in het kader “van een normaal beheer van je vermogen”, worden de inkomsten uit die privébelegging belast als diverse inkomsten. Dat betekent dat je een belasting van 33 procent moet betalen over de gerealiseerde meerwaarde.

Quasi vrij spel voor de fiscus

De bovenstaande regeling stoot al een tijdje de fiscalisten, waaronder Maus, tegen de borst. Volgens de VUB-professor krijgt de fiscus quasi vrij spel om te bepalen of die inkomsten al dan niet belast worden.

“De wettekst is zeer onduidelijk over wat “een normaal beheer van je vermogen” is. De belastingplichtige hangt de facto af van de interpretatie die de fiscale administratie geeft aan dit begrip. De subjectieve opvattingen van dit begrip kunnen dan ook sterk verschillen”, zegt hij in een reactie aan onze redactie.

Lees hierover meer

TO STAY INFORMED?

Subscribe to the newsletter and receive the latest blog and media articles every month.



    ]