2021/02/24: Het Nieuwsblad: De drugswet is exact 100 jaar oud: waarom tientallen experts op alle gebieden ervan af willen

Exact honderd jaar geleden ging de drugswet in ons land van kracht. Doel: de aanwezigheid van drugs in de samenleving terugdringen en liefst tot nul herleiden. “Maar na honderd jaar is het tegendeel gebeurd”, klinkt het bij tientallen preventiewerkers en experten – van econoom Paul De Grauwe over criminoloog Tom Decorte tot toxicoloog Jan Tytgat. Zij vragen aan de politiek een herziening van de aanpak. Met als startpunt: cannabis legaliseren en de productie ervan in handen nemen.

Psychoses

Volgens de drukkingsgroep Smart on Drugs mag de overheid nog een stap verder gaan, en de productie en handel van – in eerste instantie – cannabis reguleren en zélf in handen nemen. Want op dit moment hebben criminele organisaties vrij spel. “De overheid creëert voor hen een ongelooflijk verdienmodel, een monster dat we niet meer de baas kunnen”, zegt Decorte. Professor fiscaal recht Michel Maus en econoom Paul De Grauwe zien ook mogelijkheden voor de overheid. “Door verkoop en het heffen van belastingen kan dat veel geld opleveren voor de staatskas.”

Lees hier het volledige artikel

TO STAY INFORMED?

Subscribe to the newsletter and receive the latest blog and media articles every month.



    ]