2024/06/24: Erfbelasting – Wallonië – gunstregeling voor het erven van familiale ondernemingen : het lot van zuivere holdings die operationele vennootschappen aanhouden – recente rechtspraak

In Wallonie wordt er een gunstregeling voorzien voor het schenken en erven van familiale ondernemingen en vennootschappen. Het gunstregime houdt in dat familiale ondernemingen en vennootschappen onder bepaalde voorwaarden geschonken / geërfd kunnen worden met een vrijstelling van schenk- en erfbelasting.

Een activiteitsvoorwaarde moet wel vervuld worden (uitoefening van een nijverheids- of handelsactiviteit,…). Vennootschappen die geen reële economische activiteit uitoefenen, worden uitgesloten. De Waalse overheid is van oordeel dat het louter beheren / aanhouden van participaties niet voldoet aan de activiteitsvoorwaarde. ‘Zuivere’ holdingvennootschappen (holdings pures / holdings passives) worden volgens de Waalse overheid dus niet als een familiale vennootschap beschouwd. Ook niet als de holdingvennootschap operationele vennootschappen (die wel een werkelijke economische activiteit uitoefenen) aanhoudt! Hierbij steunt ze zich op een letterlijke interpretatie van de toepasselijke bepaling (art. 60bis W. Succ.).

De Waalse overheid wordt nu in klare en duidelijke bewoordingen teruggefloten door het Hof van beroep van Luik (arrest van 15 november 2023). Volgens het Hof kan de gunstregeling wel spelen indien de dochtervennootschap een economische activiteit uitoefent, ook al is de holding een “passieve holding”. De activiteitsvoorwaarde moet met andere woorden op een geconsolideerde basis beoordeeld worden.

Goed nieuws voor Kmo’s en familiale groepen die gestructureerd zijn rond een holding (aangehouden door een Waalse aandeelhouder/bedrijfsleider)!

Lees ook het itw van Denis-Emmanuel Philippe in L’Echo.

L’ Echo 25 06 2024