Liesbet liep jarenlang 1.000 euro belastingvoordeel mis: “Alle kosten die je maakt om kinderen op te vangen, kunnen als uitgaven worden ingebracht”
Liesbet straalde op onze Belastingmarathon begin juni, want een controle van haar belastingbrief door onze experten leverde haar heel wat geld op. Er was een aanzienlijke kostenpost waar zij niet van op de hoogte was: kinderopvang. “Als je zoals Liesbet niet alle uitgaven voor kinderopvang inbrengt, loop je jarenlang veel geld mis”, waarschuwt Michel Maus. Hij legt uit wat je moet doen om ook belastingvermindering te krijgen.
“Ik heb twee kinderen die op internaat zitten, maar ik wist helemaal niet dat ik de kosten voor opvang daar ook kon inbrengen”, vertelt Liesbet. Ze is niet de enige, meldt Michel Maus, geldexpert en een van de oprichters van de fiscale actiegroep Fiscaal Ideaal. “Alle kosten die je maakt om kinderen te laten opvangen kan je als uitgaven inbrengen in vak X van de belastingaangifte, ten bedrage van maximaal 14,40 euro per dag. De belastingvermindering bedraagt 45 procent van de totale uitgave. Veel mensen brengen die kosten niet in en lopen zo een grote som mis.”
Nog 15 dagen voor je belastingaangifte. Experten geven hun ultieme tips: “Veel mensen vergeten kinderopvang aan te geven en lopen zo geld mis”
Hoe komt het dat belastingplichtigen niet alles inbrengen? “Velen denken bij de opvang van kinderen klassiek aan de crèche of kampen tijdens de vakantie. Maar internaat valt ook onder kinderopvang en er wordt dus ook fiscaal voordeel verleend aan de ouders. Hetzelfde geldt voor voor- en naschoolse opvang.”
Niet alles is vooringevuld
Vaak is al een deel van het bedrag door de fiscus ingevuld. Dat is bijvoorbeeld het geval als de dienst die de kinderopvang organiseert het verplichte opvangattest gebruikt heeft om alles door te sturen naar de FOD Financiën. Maar attesten van diensten die dat modelattest niet gebruiken, worden niét automatisch ingevuld in de belastingaangifte. Daar kan het dus voor de eerste keer mislopen: er zit wel een fiche in MyMinfin, maar die is niet verrekend. De gegevens daarvan moet je zelf invullen.
Je kan proberen terug te gaan en de te veel betaalde belastingen te recupereren.
Prof. Michel Maus (VUB)
Ontheffing van ambtswege
Terug naar Liesbet, die pas te horen kreeg dat ze voor de opvangkosten van het internaat recht heeft op belastingvermindering. “Ik wist het niet en heb die kosten dus ook nooit ingebracht”, zegt Liesbet. “Mijn dochter zit sinds september 2022 op internaat, voor haar kan ik mijn kosten nu pas inbrengen. Maar mijn zoon is al vier jaar ingeschreven… Nu ik weet dat ik meer dan 1.000 euro minder belastingen moet betalen door internaatkosten in te brengen, doet het natuurlijk pijn dat ik dat niet eerder heb gedaan.”
“Liesbet is inderdaad al enkele jaren heel wat geld misgelopen”, zegt onze geldexpert. “In principe kunnen we proberen om terug te gaan en die te veel betaalde belastingen te recupereren. Daarvoor moeten we een procedure voeren. We kunnen een ontheffing van ambtswege vragen en zo vijf jaar teruggaan. Met een beetje goede wil van de fiscale administratie kunnen we dat dan nog rechtzetten voor het verleden.”
Wie heeft recht op belastingvermindering voor kinderopvang?
De belastingvermindering geldt voor de opvangkosten van kinderen tot 14 jaar, of tot 21 jaar als het gaat om een kind met een zware handicap. Enkel wie de kinderen helemaal of deels (als het belastingvoordeel verdeeld wordt tussen co-ouders) ten laste heeft en van wie de naam op het attest staat, kan de belastingvermindering krijgen. Verder mag niet zomaar iedereen attesten uitreiken die recht geven op een belastingvoordeel. Enkel ‘personen of instanties die zijn vergund, erkend, gesubsidieerd of gecontroleerd door een certificeringsinstantie, die onder toezicht staan of een kwaliteitslabel hebben ontvangen van een certificeringsinstantie of die zijn verbonden met scholen of hun inrichtende machten.’ Zo’n certificeringsinstantie kan Kind & Gezin of Opgroeien zijn, maar ook lokale en openbare besturen die bijvoorbeeld speelpleinwerking voorzien of ziekenfondsen die de opvang van zieke kinderen organiseren.
Goed om te weten: het belastingvoordeel stopt zodra je kind 14 wordt.
Goed om te weten: het belastingvoordeel stopt zodra het kind 14 wordt (of 21 als het een zware handicap heeft). Als je kind bijvoorbeeld jarig is tijdens een zomerkamp, tellen enkel de dagen voor de verjaardag mee, de dagen erna niet.
Opgelet als het gaat om kinderen jonger dan drie jaar
In één geval is het niet verstandig om de kosten voor kinderopvang in te brengen. Als een kind jonger is dan drie jaar en de ouders (nog) niet vaak gebruik moesten maken van kinderopvang, kan het financieel interessanter zijn om in plaats daarvan de bijkomende verhoging van de belastingvrije som voor kinderen jonger dan drie aan te wenden. Dat is bijvoorbeeld het geval als een baby laat op het jaar geboren werd en dus ook pas laat naar een onthaalmoeder of kinderdagverblijf ging. Maak in Tax-on-web even de berekening met kosten voor de kinderopvang in vak X, en haal die dan even weg om te kijken wat het geeft als je jouw kind invoert in vak II. Daarna kies je de voordeligste optie.