2020/12/09: HLN: Je bank moet straks melden hoeveel er op je rekening staat: wie krijgt mijn saldo te zien? En wat gebeurt er met die info?

De federale regering gaat de Belgische banken verplichten voortaan jaarlijks het saldo op elke bankrekening van al hun klanten te melden aan het Centraal Aanspreekpunt (CAP), dat wordt beheerd door de Nationale Bank. Fiscus en gerecht kunnen die database raadplegen bij onderzoek naar belastingfraude en zwart geld. Vanaf wanneer gaat die regel in? En wie krijgt juist te zien hoeveel er op mijn rekening staat? Een antwoord op enkele belangrijke vragen.

Wat verandert er concreet?

Tot nu toe moesten de banken alleen het bestaan van een bankrekening melden, zonder het saldo op die rekening door te geven. Dat verandert. De uitbreiding van de informatieplicht aan het CAP is samen met datamining — gericht zoeken naar (statistische) verbanden tussen verschillende sets van gegevens — één van de speerpunten van fraudebestrijding onder de regering-De Croo. In het federaal parlement ligt de Programmawet ter bespreking voor. Fiscaal expert Michel Maus: “De fiscus kan al sinds 2017 informatie inwinnen over buitenlandse rekeningen van Belgen. Voor Belgische bankrekeningen was dat niet het geval. De fiscus wist dus niet welke rekeningen je hebt en hoeveel erop staat. Dat moest de fiscus mij vragen. Maar bij verdenking van fraude heb je zwijgrecht. Indien de Programmawet door het parlement raakt, zal de fiscus, wanneer ze bij verdenking van fraude de CAP-databank raadpleegt, ook meteen het saldo van je rekeningen zien, maar niet de verrichtingen.”

Lees het volledige artikel

OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks de nieuwste blog-, pers- en media-artikels.



    ]