2020/05/28: HLN: Wat met vastgoed in je belastingaangifte?

De lezers van HLN hebben de voorbije weken honderden vragen gestuurd over hun belastingaangifte. Fiscaal expert Michel Maus beantwoordt vandaag die over vastgoed.

Ik heb een hypothecaire lening uit 2015 laten herzien in 2019. Waar neem ik deze op? Plaats ik een gedeelte in het vak dat van toepassing is voor 2015?

“Deze nieuwe lening wordt beschouwd als de voortzetting van een bestaande. De fiscale regeling wordt dan bepaald op basis van het jaartal waarin de oorspronkelijke lening werd afgesloten. Als dat voor 2016 was, dan is de ‘oude’ woonbonus ook op de herfinancieringslening van toepassing. Indien u bij de herfinanciering een bijkomend deel gaat lenen, dan wordt dit extra deel wel aanzien als een nieuwe lening. Daarvoor is dan de nieuwe geïntegreerde woonbonus van toepassing.”

“Het is niet mogelijk om de oude en de nieuwe woonbonus met elkaar te cumuleren. U zal dus moeten kiezen tussen de oude en de nieuwe regeling. Als u kiest voor de oude, dan geven enkel de betalingen op de (geherfinancierde) oude lening recht op het oude bestaande voordeel voor leningen afgesloten voor 2016. De bijkomende lening levert dan geen belastingvoordeel op. Als u kiest voor de nieuwe regeling, dan komen enkel de uitgaven op de bijkomende lening in aanmerking voor de geïntegreerde woonbonus.”

“De codes die u moet invullen voor het verkrijgen van de woonbonus (3334/4334 en volgende), vindt u op pagina 9 van de aangifte.”

Lees het volledige artikel

Op hln.be/geldpanel beantwoordt Michel Maus meer belastingvragen over de woonbonus, de aangifte van een tweede verblijf en opbrengsten uit huurinkomsten.

OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks de nieuwste blog-, pers- en media-artikels.



    ]