2020/05/18: Corona-management – De HR-handleiding

Machiavelli, Sun Tzu, Da Vinci en Von Clausewitz zouden verbaasd opkijken. De enige ontbrekende schakel in hun gedachtengoed duidt op een volkomen surrealistische situatie waarin de globale mensheid geconfronteerd wordt met één gemeenschappelijke vijand.

Welnu, sinds maart is het bingo en slaat het Coronavirus bikkelhard en meedogenloos toe. Wat voorheen ondenkbaar was, is nu realiteit. Lockdowns domineren onze leefwereld. De tarmacs staan vol met ongebruikte vliegtuigen tijdens de vakantie. Plots lijken de Ardennen en de zee onbereikbare bestemmingen, tot groot jolijt van de plaatselijke flora en fauna.

We improviseren om het virus te verslaan. We vliegen op goed gevoel, en hopen dat het goed afloopt. Ook directiekamers vormen broeihaarden van onzekerheid. Hoe deze crisis aanpakken? Welke maatregelen moeten we treffen? Boeken toe? Heeft iemand nog een idee?

Onze tewerkstelling is wellicht zwaar gehavend, maar niet gezonken. Via verschil- lende media wordt het bedrijfsleven overspoeld met allerhande informatie over de juridische gevolgen van de Corona-crisis. De toegevoegde waarde van deze informatieverstrekking is uiteenlopend, van uiterst creatief tot soms nefast verkeerd.

Onze aanpak is anders. We willen diepgaande juridische discussies vermijden en voor- al de focus leggen op een bruikbare HR-handleiding ter ondersteuning van beleids- beslissingen tijdens de Corona-crisis. Vandaar onze zoektocht naar mogelijke strategische HR-opties om deze crisis het hoofd te bieden. We reiken deze aan in dit boek.

 

Alexander De Becker, Joris De Wortelaer, Kristof Salomez

OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang onze recente artikels