2021/09/07: De Morgen: Mogen Derwael en co dan toch hun volledige premie houden? Belgische olympiërs vrijgesteld van belastingen

De Belgische olympiërs die in de prijzen vielen in Tokio zullen dan toch geen belastingen moeten betalen op hun premies. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem werkt daarvoor aan een wettelijk kader.

De Nationale Loterij maakte voor de Spelen van Tokio al z’n olympische premies bekend. Die zijn, net als de vorige jaren, 50.000 euro voor goud (12.500 euro voor ploegsporters, zoals de Red Lions), 30.000 euro voor zilver en 20.000 euro voor brons. De achtste plaats is nog 5.000 euro waard.

Wat met belastingen?

In principe worden die premies belast, doordat België een bilateraal belastingverdrag heeft met Japan. Dat betekent dat de heffing van belastingen op beide landen wordt afgestemd. Japan kiest ervoor om de winstpremies niet te belasten. Daarom valt het inkomen automatisch onder het Belgisch belastingsysteem en het Wetboek van de Inkomstenbelastingen. Wie 50.000 euro krijgt, zoals Nina Derwael, moet zo bijna de helft van haar of zijn premie afstaan.

Wat verandert er nu?

Maar dat zal hoogstwaarschijnlijk niet gebeuren. Het kabinet van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) werkt aan een wettelijk kader om Belgische olympiërs vrij te stellen van belastingen op winstpremies. Volgens geld- en fiscaal expert Michel Maus moet dat kader nog voor het einde van het jaar goedgekeurd worden. Al zal dat volgens het kabinet van Vincent Van Peteghem geen probleem vormen.

Lees meer

OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang onze recente artikels