2021/12/01: De Morgen: Minister Van Peteghem in debat met professor Michel Maus: ‘Denken dat iedereen fraudeert , is gevaarlijk’…

Ja, ook minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) volgde de Grote Belastingenquête. ‘Die kan alleen maar helpen om de discussie over fiscale hervormingen op gang te brengen.’ Maar professor fiscaal recht Michel Maus blijft kritisch: ‘De overheid moet zelf ook wel campagne voeren voor een groter draagvlak.’

Wat het meest opviel in de enquête, is dat 32 procent van de respondenten fraude te verantwoorden vindt om belastingen te ontlopen. Moet de politiek daar iets aan doen? Op welke manier?

Van Peteghem: “Die cijfers verbaasden me ook. We moeten ervoor zorgen dat ons fiscaal systeem zodanig is opgebouwd dat het daadwerkelijk draait rond rechtvaardigheid, eenvoud en transparantie. Dat mensen er ook van overtuigd zijn dat iedereen die belastingen betaalt, dat doet naar zijn eigen draagkracht. Er zijn vandaag heel veel koterijen en voordelen, waardoor mensen het gevoel hebben dat dat toch bijzonder vreemd is.

“Het feit dat iedereen fraudeert, is zo’n idee waar we vanaf moeten. Dat is niet zo, dat klopt niet en dat denken is ronduit gevaarlijk. Het is mijn opdracht en mijn plicht om tegen die fraude op te treden. Het is ook zo dat elke euro die we uit fraude halen, een euro minder belasting is die we moeten innen. Daarom hebben we extra fraudecontroleurs aangenomen. We gaan ook gerichter en efficiënter te werk, waardoor fraude almaar moeilijker wordt. Niet meer dan logisch, normaal en eerlijk.”

 

Lees het volledige interview

Souhaitez-vous rester informé?

Abonnez-vous à la newsletter et recevez les derniers articles.