2021/11/25: De Tijd: ‘Regering zet timer op expatregime’.

De regering-De Croo perkt de fiscale voordelen van expats in. Het systeem wordt wel opengezet voor Belgen die uit het buitenland komen.

Het expatregime doet al decennialang dienst als fiscaal lokkertje voor multinationals en hun kaderleden en gespecialiseerd personeel. Die worden alleen belast op de dagen dat ze effectief in België aan de slag zijn en dus niet op dienstreis in het buitenland zijn. Dat kan erg voordelig zijn, omdat kaderleden de wereld rondreizen en voor die reisdagen vaak niet belast worden in hun thuisland. Een tweede voordeel bestaat erin dat ze veel onkosten kunnen doorrekenen aan hun werkgever zonder daarop te worden belast. Het Rekenhof maakt al enkele jaren opmerkingen over het gebrek aan wettelijke basis en over misbruiken. Meer dan 24.000 expats maken er gebruik van. In 2017 waren er dat maar een kleine 19.000.

De regering-De Croo giet het systeem nu in een wet en zet er het mes in. Het wordt beperkt tot expats die minstens 75.000 euro verdienen en zal nog maar vijf jaar geldig zijn, eenmalig te verlengen met drie jaar. De reisvrijstelling valt weg. In de plaats van de huidige onkostenregeling, zal de werkgever een expat nog een forfaitaire kostenvergoeding van 30 procent boven op zijn loon kunnen betalen, met een maximum van 90.000 euro.

Minder aantrekkelijk

Volgens fiscalisten blijft het systeem aantrekkelijk voor expats die minder dan 300.000 euro verdienen. ‘Voor kaderleden die veel meer verdienen en ook veel reizen dreigt dit een ontgoocheling te zijn. Ze riskeren België wegens de hoge lasten op arbeid te verlaten’, zegt Denis-Emmanuel Philippe van Bloom Law. Nieuw is dat het systeem ook wordt opengezet voor Belgen die vijf jaar in het buitenland woonden.

Er komt een overgangsregime. Expats die al van het huidige regime gebruikmaken, kunnen dat nog twee jaar doen.

Journaliste Christine Scharff 

Lees ook het artikel 

 

Souhaitez-vous rester informé?

Abonnez-vous à la newsletter et recevez les derniers articles.