Gemeentebelastingen. Algemeenheden en invordering. (volume 2)

Jan Astaes

01/01/2014

Gemeentebelastingen. Algemeenheden en invordering, Brugge, Vanden Broele, 2014, losbladig, 585p.

De weg van de begroting naar de gemeentekas is lang en niet altijd gemakkelijk. Belastingen moeten worden gevestigd en ingevorderd … terwijl weerstand vanwege belastingplichtigen onder de vorm van bezwaren nooit uitgesloten is. Bovendien zijn fiscale aangelegenheden bijzonder technisch en vaak erg juridisch getint.

Vandaar het boek “Gemeentebelastingen”: een leidraad voor iedereen die beroepshalve met lokale fiscaliteit in aanraking komt.

Deze uitgave verscheen voor het eerst in 1990. Auteur Jan Astaes, zelf tientallen jaren werkzaam als financieel beheerder in een lokaal bestuur, heeft deze publicatie vanaf de eerste bijwerking gedurende een kwarteeuw steeds verder uitgewerkt. Het resultaat is een levenswerk over gemeentebelastingen, dat doorleefd is van de praktijk.

In twee – ook afzonderlijk verkrijgbare – boekvolumes schetst “Gemeentebelastingen” als geen ander een helder beeld van alle relevante aspecten die de gemeentebelastingen vormgeven. Van de grondbeginselen, over de vestiging en invordering, tot de vervolging en de geschillen: alle onderwerpen komen in heldere bewoordingen aan bod en worden op een overzichtelijke en juridisch gefundeerde wijze geanalyseerd en uitgewerkt.

De nadruk ligt steeds op een praktijkgerichte aanpak. Het werk bevat bovendien talloze verwijzingen naar de doctrine en rechtspraak. Kortom, “Gemeentebelastingen” vormt een onmisbare gids voor iedere jurist, ambtenaar of mandataris die in deze materie niet verloren wil lopen.

Plus de livres