De fiscale procedure

Michel Maus

01/06/2016

De fiscale procedure, Brugge, die Keure, 2016, 644p.

Dit handboek is opgebouwd uit drie grote delen: de taxatieprocedure, de
geschillenprocedure en tot slot de invorderingsprocedure.

Taxatieprocedure
In het deel m.b.t. de ‘taxatieprocedure’ wordt ingegaan op de onderzoeksmachten van de fiscus, de ‘dialoogfase’ tussen bestuur en belastingplichtige (aangifte, wijzigingen, ambtshalve aanslag), de bewijslevering (wettelijke vermoedens) en de aanslagprocedure, en dit zowel voor directe als indirecte belastingen (met inbegrip van douane en accijnzen) als voor federale, regionale en lokale belastingen. Ruime aandacht wordt hier ook besteed aan de fiscale sanctiebepalingen.

Geschillenprocedure
Vervolgens komt de geschillenprocedure aan bod met eerst de administratieve beroepsmogelijkheden en de fiscale bemiddeling en vervolgens de gerechtelijke fase, i.e. het beroep bij de rechtbank van eerste aanleg, het verhaal voor het hof van beroep en het Hof van Cassatie.

Invorderingsprocedure
Ook de invorderingsprocedure komt aan bod. Het fiscaal contentieux inzake onrechtstreekse belastingen en de fiscale geschillenprocedure van lokale belastingen wordt eveneens besproken. Bij dit onderzoek worden de meest recente strekkingen, die zich zowel in rechtspraak als in rechtsleer aftekenen, betrokken.

Plus de livres