De Morgen: Fiscale lolly moet AB InBev in België houden

De regering-Michel verlaagt fors de roerende voorheffing op dividenden die naar het buitenland vloeien. De maatregel zat in de pijplijn, maar wordt versneld ingevoerd om AB InBev in België te houden. ‘De regering plooit voor lobbychantage’, zegt fiscalist Michel Maus.

Sinds bekendraakte dat AB InBev concurrent SABMiller wil overnemen en de overnameprijs mogelijk deels in aandelen zal betaald worden, gaan er geruchten dat de hoofdzetel van de groep mogelijk naar Londen verhuist. Niet voor het zonnige klimaat, maar omdat daar sinds kort geen belastingen meer geheven worden op dividenden die een Britse onderneming uitbetaalt aan Amerikaanse aandeelhouders.

De Standaard achterhaalde nu dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) vorige week zijn diensten aan het werk heeft gezet om een gelijkaardige regeling uit te werken en zo de aandeelhouders van de nieuwe superbiergroep op andere gedachten te brengen.

Sowieso zat de maatregel er ooit aan te komen. Het Europees Hof van Justitie tikte ons land een tijd geleden op de vingers vanwege de ongelijke behandeling van Belgische en buitenlandse vennootschappen inzake belasting op dividenden. Maar dat dit proces versneld werd op maat van AB InBev is toch opvallend. “Eerst wordt bij de tax shift de roerende voorheffing van 25 naar 27 procent verhoogd en vervolgens worden de Amerikaanse aandeelhouders van AB InBev vrijgesteld. De regering plooit voor lobbychantage”,
vindt Michel Maus.

N-VA-minister Van Overtveldt is zich van geen kwaad bewust. “Deze maatregel stelt onze concurrentiepositie tegenover andere landen scherp. Dat is waar deze regering voor staat: groot en klein ondersteunen om jobs en groei te creëren.”
(DDW)

OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks de nieuwste blog-, pers- en media-artikels.



    ]