De Redactie: Een fiscale zaak bij het Brusselse hof van beroep? In het slechtste geval wachten tot 2027

26/05/2017 | Fiscaal | Mark Delanote
Een Nederlandstalige fiscale zaak bij het Brusselse hof van beroep aanspannen? In het slechtste geval heeft de rechter pas in 2027 tijd. Het Brusselse hof heeft in fiscale dossiers een historische gerechtelijke achterstand die maar niet weggewerkt raakt. Maar waar komt die achterstand vandaan? En belangrijker nog: wat kan er aan gedaan worden?
"Asjemenou, zaak inleiden bij fiscale kamer Hof van beroep in Brussel in juni 2017 staat tot november 2027 (!) op wachtlijst." Deze opmerkelijke boodschap stuurde advocaat en docent fiscaal recht aan de VUB Mark Delanote enkele dagen geleden via Twitter de wereld in.

De tijdsspanne van tien jaar was Delanote te weten gekomen toen hij voor een cliënt belde naar de fiscale griffie van het Brusselse hof van beroep. "De staat is veroordeeld tot een terugbetaling van een aanzienlijk bedrag aan belastingen aan mijn cliënt, maar ging in beroep. Tijd is in dit dossier belangrijk voor mijn cliënt, dus ik heb gebeld naar de fiscale griffie van het hof."

"Tot mijn grote verbazing deelde men mij daar mee dat de zaak nog minstens tien jaar op een wachtlijst zou staan. Dat heeft mij bijzonder gechoqueerd. Vier à vijf jaar, daar hebben we mee leren leven in het fiscale landschap, hoewel dat ook al ontegensprekelijk veel te lang is. Maar als we nu merken dat die drempel van tien jaar overschreden wordt, dan is er echt iets aan de hand."

...

Meer info via de onderstaande link

 
De Redactie: Een fiscale zaak bij het Brusselse hof van beroep? In het slechtste geval wachten tot 2027